Martelarenlaan 1
9200 Grembergen-Dendermonde
CONSULTATIES ENKEL NA AFSPRAAK
Tel. 052/21 40 75

Dierenartsenpraktijk Malfliet

Kleine huisdieren

THEMA VAN DE MAAND


TANDVERZORGING

Tandplak, tandsteen en ontstekingen van het tandvlees kunnen bij honden en katten aanleiding geven tot pijn in de mond en een ruikende adem.

Ontstaan van tandsteen

Net als bij de mens, kan er ook bij onze huisdieren ook tandplak ontstaan. Dit is een dun laagje dat op de tanden kleeft en bestaat uit speeksel en voedselresten waar bacteriën op aanhechten. Dit tandplak kan verwijderd worden met de hulp van een goede tandverzorging thuis (zie verder).

Als dit tandplak echter blijft bestaan, gaat dit verkalken en wordt er zo tandsteen gevormd. Dit is niet meer te verwijderen door middel van tanden poetsen of tandverzorgende kauwsticks. De enige manier om tandsteen van de tanden te halen is met behulp van een specifiek ‘detartratietoestel’. Dit gebeurt bij de dierenarts en steeds onder verdoving. In de maand maart krijgt u bij ons 10% korting op een chirurgische tandreiniging bij uw huisdier.

    
                               voor                                                                   na

Gevolgen van tandsteen

  • Onfrisse adem à door de opstapeling van bacteriën
  • Rood en pijnlijk tandvlees à door de ontsteking
  • Losse tanden à door aantasting van de tandwortel door bacteriën
  • Speekselen, slechte eetlust à door de pijn


Een goede tandverzorging

Door een goede tandverzorging wordt tandplak verwijderd en kan zo de vorming van tandsteen voorkomen worden.

Tanden poetsen

                

Door dagelijks de tanden te poetsen worden deze grondig gereinigd en wordt het tandplak verwijderd. Gebruik hiervoor steeds een specifieke tandpasta, die geschikt is voor honden/katten. Deze is verkrijgbaar bij uw dierenarts. Indien het poetsen van de tanden met een tandenborstel moeilijk lukt, bestaan er ook specifieke doekjes om de tanden te reinigen.

Tandverzorgende kauwsticks en –strips

Deze sticks en strips zorgen in de eerste plaats voor een mechanische reiniging van de tanden tijdens het kauwen. Daarnaast bevatten ze specifieke enzymes die het tandplak gaan afbreken. Door dagelijks een kauwstick of –strip te geven aan je hond voorkom je zo de vorming van tandsteen.

        

Tandvriendelijke voeding

Droge korrels verdienen de voorkeur boven natvoer aangezien bij het bijten op de korrels de tanden mechanisch gereinigd worden. Ook bestaat er specifieke tandverzorgende voeding, die bij het kauwen de tanden reinigt. Deze is verkrijgbaar bij uw dierenarts.